אחד על אחד עם האדריכל צביקה דונסקי

האדריכל צביקה דונסקי משתף אותנו בתכנון וביצוע השיפוץ בבניין בנק ישראל

התוכנית לאישור השיפוץ אושרה אי שם בשנת 2006. המבנה העצום, שהוא סוג של אייקון, המתין בסבלנות לרגע המתאים. שלוש וחצי שנים ארך השיפוץ, ממש כמו בנייה של מבנה חדש. האדריכל צבי דונסקי מספר על התהליכים המורכבים והתוצאה המרשימה שהתקבלה.


היקף הפרוייקט:

21 אלף מ"ר המתפרשים על פני 9 קומות. 5 העליונות אורגנו כפירמידה הפוכה. כולל גם 2 חצרות פנימיות. ממש בימים אלו נבנים סביב הבניין חלקים נוספים.


ספר לנו על האתגרים בפרוייקט?

מדובר בבניין מאוד מורכב, שאם היה נבנה היום הכל היה מתכנס לשטח קטן משמעותית, בלי חצרות פנימיות גדולות. בנוסף, יש לבניין שוני מהותי אל מול משרדים אחרים. הבנק נשען על חללים גדולים והדבר הזה יוצר צורך בסידור חדרים לאורך מעברים פתוחים בכל חמש הקומות העליונות.


ברוטליזם OUT

שמרנו על הקונספט העיצובי שגובש בשנת 2006. עשינו שימוש בחומרי גמר דומים לאלה אשר חשבנו במקור. הספרייה והאודיטוריום בוטלו מטעמים הנדסיים והן ישולבו בחלקים החדשים שנבנים. לבניין היה אופי ברוטליסטי גם בחלקו הפנימי, ושינינו זאת. היה צריך לעמוד בתקנים עכשוויים כמו תקנים אקוסטיים, מערכות כיבוי אש וכו'. רצינו להפוך את הבניין לפחות נוקשה. הפכנו מחיצות אטומות לשקופות ואת החללים הפנימיים ליותר נעימים לשהייה.

אלו היו העובדים אשר לא התחברו לסגנון הברוטלי. שמרנו על חזות הבניין ושימרנו גם את קונספט החצרות הפנימיות. אולם בפנים, ביצענו ממש קילוף משמעותי. המודולציה הפנימית של המשרדים השתנתה בהתאם לדרגי העובדים. הייתי אומר שהלבשנו עור חדש על השלד והשרירים הקיימים. הבניין הוא גם אלמנט אייקוני ייצוגי של מדינת ישראל והיה לנו חשוב שתהיה לנו גם רלוונטיות עיצובית בעתיד.


שני כוכבי בנייה ירוקה

לבניין התווספו מוטיבים ירוקים רבים, אשר כללו בין היתר, גם מערכת לאספקת אוויר צח ותאורה חסכונית. אלו זיכו אותו בשני כוכבי בנייה ירוקה והפכו אותו למבנה השני בישראל שמקבל דירוג כזה.


מה הייחודיות של בניין הבנק מול בנייני משרדים אחרים?

היררכיה... זה מוסד מאורגן ומסודר ויש לו מערך של שימושים פנימיים המביאים זאת לידי ביטוי. שתי זרועות עיקריות: מוניטרית ותפעולית, כשלכל אחת מהן חטיבות משלה וסדר פנימי הבא לידי ביטוי בגודל החטיבות, הקצאת שטחים ובקשרי העבודה השוטפים.

יחד עם זאת, למרות ההיררכיות, החללים הציבוריים משמשים כאלמנט מאחד ומבחינת קונספט אין שוני בחיצוניות של קומת ההנהלה אל מול כל חטיבה אחרת. בניין משרדים גנרי אחר היה לבטח מסתכם בשטח מצומצם הרבה יותר, אבל פה מדובר בבניין שהוא מקום אשר אמור לארח כלכלנים ואנשי ממשל בכירים מהארץ ומחו"ל ולכן קיים צורך של שימושים בעלי חשיבות ציבורית ייצוגית. כמו למשל לובי הבניין, המליאה וחדרי החשיבות שהם לבטח עוגנים חשובים למוסד ולעובדיו. הבניין הזה נמנה עם המשפחה של מבני הציבור והממשל הדומיננטיים בארץ, ובהם בית המשפט העליון, משרד החוץ והכנסת.



קרדיטים:

משרד אדריכלים: צבי דונסקי | 

קבלן: XXXX | ניהול פרוייקט: XXX 

אינובייט: XXX

צילומים: XXX